JUGUEM EN NADAL

Durant el matí del dissabte 21 de novembre, més de vuitanta xiquetes i xiquets d'entre 5 mesos i 3 anys i més de 130 adults van participar en l'activitat Juguem en família, que va consistir en l'organització de tres tallers de jocs: el racó "Juguem a ser…", el racó "Experimentem amb les mans" i el racó "En moviment", on els xiquets van realitzar activitats de psicomotricitat, de joc simbòlic, de comunicació i activitats sensorials.

Les famílies van poder compartir juntes joc i aprenentatge i va ser un matí molt divertit i profitós.

Ara que estan a punt d'arribar les vacances de Nadal, podeu inspirar-vos en alguns dels jocs que durant aquest dia es van realitzar per continuar compartint amb els vostres fills temps de joc i aprenentatge.

Com vau poder comprovar els participants, per a jugar, el que de veritat és important, és dedicar temps als xiquets i utilitzar la imaginació.

En els diferents tallers es van utilitzar materials molt senzills, com ara caixes de sabates buides, botelles d'aigua , macarrons, tubs de paper, etc.; en definitiva, diversos materials que hi ha en totes les cases i amb els que , amb un poc de creativitat,  podem reconvertir en els millors joguets.

En el nostre espai de joc simbòlic, per exemple, per a jugar a cuinetes utilitzem la nostra funcional cuineta de tela, amb el seu llavaplats, nevera i foguers pintats a mà, que, col·locada sobre un moble baix o caixes de cartó, no sols compleix perfectament la seua funció sense necessitat de sofisticacions, sinó que presenta l'avantatge que, en acabar de jugar, la podem llavar, doblegar i guardar en un calaix.

(Aquesta cuineta la van confeccionar especialment per a l'ADI, fa uns anys, els alumnes del centre Antoni Pastor.)

Durant aquest Nadal, us animem a gaudir amb els vostres menuts regalant-los el millor: una gran part del nostre temps i un poc de creativitat i imaginació.

Cal no oblidar que:

El joguet adequat depén de l'edat del xiquet, de l'interés que desperta i de les seues possibilitats d'utilització.

Els xiquets juguen més i millor amb coses senzilles i quotidianes (caixes, un colador, arena, etc.).

Els joguets han de permetre desenvolupar la imaginació dels xiquets suggerint nombroses i variades activitats. La joguina ha de permetre la participació del xiquet.

Hem de regalar llibres als xiquets tinguen l'edat que tinguen (hi ha llibres per a totes les edats, fins i tot per a bebés).

També podem regalar música (hi ha discos molt bonics i adequats per a ells).

Per un altra banda

Caldria evitar caure en la superabundància de joguets. Cal regalar joguets variats, però no en una quantitat excessiva.

No debem regalar joguets amb clara discriminació per a xiquetes i per a xiquets. Hem de buscar joguets que ajuden al desenvolupament del menut, regalant cuinetes, nines, balons i trens a tots per igual, siguen xics o xiques. No consisteix a fer que els xiquets hagen de jugar amb cuines i les xiquetes amb cotxes, sinó a superar la dualitat tradicional “això és de xiquets” i “això és de xiquetes” i permetre que els joguets siguen gaudits pels dos sexes indistintament.

No convè regalar joguets que estimulen la violència. És important cuidar molt aquest aspecte, ja que han de saber que no ens agrada la violència. Si els donem joguines bèl·liques, augmentem les possibilitats que l'agressivitat augmente i no aprenguen a solucionar els seus problemes d'una forma adequada.

No cal regalar joguets que, per ser massa sofisticats, ho donen tot fet i els convertisquen en simples espectadors.

Bones festes!

ADI. Servei d'Atenció al Desenvolupament Infantil. Ajuntament de Borriana. Regidoria d'educació